Îngrijirea în timpul sarcinii

Viitoarea mamă trebuie să știe că în timpul celor nouă luni este necesar să acorde îngrijiri speciale obrazului, sânilor, abdomenului, picioarelor, pentru ca dupănașterea copilului să devină la fel ca înainte de a fi gravidă. 

În unele cazuri pielea se deshidratează, se usucă ceea ce provoacă o descuamare mai accentuată. În alte cazuri, pielea grasă poate redeveni normală, după cum pielea uscată poate deveni grasă.

În funcție de aceste schimbări, femeia gravidă trebuie să aiba grijă să-și adapteze produselor cosmetice.

Sânii vor fi susținuți prin folosirea unui sutien elastic, care să-i protejeze, fără însă a turti mamelonul. Sutienul trebuie să aibe cupele mai adânci, iar în partea de jos să fie întărit cu o bandă.  

Din primele luni de graviditate se recomandă să se facă masaje cu o cremă vitaminată, dimineața și seara, pentru a preveni vergeturile care apar, atât pe sâni, cât și pe abdomen. Din fericire corpul meu a rămas curat și hidratat exact așa cum îl aveam înainte de a rămâne însărcinată. În același scop am avut o alimentație bogată în vitamine.

Nu se vor purta corsete sau portjartiere prea strâmte, deoarece dăunează circulației sanguine, contribuind la apariția varicelor.

În timpul sarcinii sau 2-3 luni după naștere, poate surveni o cădere masivă a părului. Și eu m-am confruntat cu această problemă și încă mă confrunt dar pe zi ce trece părul meu este mai ok. În această perioadă nu am folosit șampoane pe bază de detergenți puternici, nu m-am vopsit. Sunt cazuri însă când în perioada gravidității, poate apărea păr de prisos deasupra buzelor, pe obraz și pe bărbie, nu a fost și cazul meu dar după naștere totul va intra în normal.

Femeilor gravide le apare uneori pe față o colorație gălbuie sau maronie, favorizată de acțiunea razelor solare. Acest neajuns denumit „masca sarcinii” dispare, de obicei de la sine. Dacă revenind la condiții normale, masca sarcinii mai persistă, se vor folosi măștile și creme pe bază de mercur sau bismut, care sunt dăunătoare femeii gravide.

În timpul gravidității pot apărea varice, în spaecial în luna a 2 sau a3-a. Ca măsuri preventive se va evita statul în picioare, purtarea de jartiere, care să apese asupra vaselor sanguine, și se vor efectua plimbări în aer liber, cel puțin o oră pe zi,

Menținerea suplței se poate realiza prin gimnastica medicală. Se recomandă următoarele execiții zilnice:

-mersul în ritm vioi;

-rotirile de brațe înainte și înapoi;

-arcuirea brațelor deasupra capului și lateral;

-îndoiri și îndinteri de genunchi.

Efortul fizic va trebui mult redus; se vor alterna exercițiile indicate cu exerciții de respirație. Nu se vor practica sporturi, care primejduiesc sănătatea.

În perioada de gradititate o expunere normală la soare ajută la sinteza vitaminei D de care viitaorea mamă are multă nevoie. Se vor evita băile calde și lungi, care sunt obositoare.

În compoziția cremelor se va adăuga vitamina A, deoarece are o influență pozitivă asupra pielii și părului. Se recomandă o alimentație rațională (nu ca pentru doi) fructe și legume, lapte și produse lactate, alimente care conțin vitamine și calciu. Se va consulta des medicul stomatolog.

Se recomandă încălțămintea comodă,cu tocuri nu prea înalte, dar nici prea joase. 

Aspectele inestetice sunt în directă legătură cu activitatea hormonală din perioada gravidității și care în majoritatea cazurilor, dispar după naștere, odată cu reluarea normală a ciclului.

Eu nu m-am confruntat cu nici o cauza negativa de mai sus în schimb foarte important sunt exercițiile pentru respirație și alimentația. Sper să vă fie de folos acest articol.

Vă pup, ne vedem curând!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s